پروژه تخصصی مهاربند خارج از مرکز در قاب فولادی
رشته : عمران
فرمت : Word
چکیده :
بیشتر ساختمانها همواره برای بارهای ثقلی طراحی می شوند ، تا سیستم سقف ساختمان به اندازه کافی مقاوم باشد و بارهای وارد بر ستونها و دیوارهای باربر را تحمل کند و به قدر کافی مقاوم باشد تا دچار تغییر شکل بیش از حد مجاز نگردد . به عبارت دیگر، طراحی برای بارهای ثقلی ، باید تمامی موارد مربوط به بارهای قائم را تأمین کند . ولی در طراحی ، باید موارد مربوط به بارهای جانبی نیز در نظر گرفته شود . ( که همان طراحی سیستم مهاربند است ) ابتدا مسئله پایداری مطرح است ؛ طراحی باید مقاومت وسختی کافی در صفحه افقی ایجاد کند تا سیستم سازه ای سقف از کمانش تمامی ستونها و دیوارها جلوگیری کند . سیستم مهاربندی ، باید به قدر کافی مقاوم باشد تا پایداری لازم برای ستونهای هریک از طبقات را فراهم سازد.علاوه براین ، کف طبقات ، بام ، مانند دیافراگم های افقی عمل می کنند وتمامی اعضاء قائم را درهر یک از سطوح تیرریزی به یکدیگر متصل می سازند.
مهاربندها باید به قدر کافی دربرابر نیروهای باد ونیز حرکات زلزله مقاوم باشند. طراحی سازه براین مبناست که یک سیستم برای مقاومت در برابر نیروهای زلزله وباد انتخاب شود واطمینان حاصل شود که سیستم دربرابر نیروهای جانبی حاصل از باد وزلزله مقاوم است .
سختی که سیستم مهاربندها در ساختمان بوجود می آورد ، تغییر مکانهای جزئی بین طبقات را تحت اثر بار گذاری زلزله وباد محدود می سازد . همچنین ، در ایجاد پایداری ساختمان نیز مؤثر است . درآئین نامه های طراحی ساختمانها در برابر زلزله ، محدودیتهایی برای تغییر مکانها در نظر گرفته شده است ، عموماً هر قدر ساختمان صلب تر باشد ، خسارت کمتری به اعضاء غیر سازه ای ، مثل تیغه ها دریک زلزله شدید ، وارد می شود. به علاوه ، محدودیتهای تغییر مکان برای نیروهای باد نیز وجود دارد که عموماً براساس تجربه وقضاوت مهندسی می باشد نه طبق آنچه در آیین نامه مشخص شده باشد.
دراین راستا تلاش شده تا نوعی از سیستم مهاربند جانبی به نام مهاربند خارج از مرکز ( واگرا ) مورد تحلیل وبررسی قرار بگیرد . امید است با راهنمایی استاد ارجمند خانم دکتر مریم فیروزی نظام آبادی توانسته باشم حق مطلب را در حد مطلوبی ادا کرده باشم .
فهرست :
چکیده ۱
فصل اول: کلیات ۲
-قابها با مهاربند هم مرکز ۴
-قابها با مهاربند خارج از مرکز ۴
فصل دوم:عملکرد مهاربندهای خارج از مرکز (واگرا) ۹
-آنالیز قابهای با مهاربند واگرا ۱۱
-سختی قاب با مهاربند واگرا ۱۲
-شکل پذیری قابهای با مهاربند واگرا ۱۳
-مقاومت قاب با مهاربند واگرا ۱۴
-ظرفیت دوران تیر پیوند در مهاربند خارج از مرکز ۱۵
-تأثیر نسبت عرض به ضخامت بال در تیر پیوند ۱۷
-کمانش جان تیر پیوند ۱۸
-مقاومت نهایی تیر پیوند ۱۸
-مکانیسم جذب انرژی ۲۰
-محاسبه ضریب رفتار ۲۲
فصل سوم: طراحی مهاربند خارج از مرکز ۲۴
فصل چهارم:کنترل ایمنی قاب مهاربندی خارج از مرکز توسط تحلیل استاتیکی غیر خطی. ۴۰
-نگاشتهای انتخابی ۴۱
-تحلیل استاتیکی غیرخطی ۴۲
-تغییر مکان هدف ۴۳
-توزیع بار جانبی ۴۴
-مقایسه الگوهای بار انتخابی ۴۶
-شاخصهای مرتبط با تغییر مکان ۴۶
میزان حساسیت نتایج تحلیل استاتیکی غیر خطی به تغییر مکان هدف ……………………………۴۸
-نسبت تغییر مکان میان طبقه ۴۹
-چرخش مفاصل پلاستیک ۴۹
-منابع ۵۲
این پروژه به عنوان کمک آموزشی و در راستای تکمیل مطالعات شما ، در وبسایت قرار گرفته است .
لطفا از این پروژه به عنوان پایان نامه و یا پروژه تخصصی استفاده ننمایید .