سقف
سقف ها از اصلی ترین اجزای تشکیلدهنده انواع ساختمانهای بتنی هستند که نقش آنها انتقال نیـروهای قائم و افقی وزن مـرده سقف و نیروهای باد و زلزله به تیرها و ستونها و دیوارهای بابر هست
قاب بندی
در این روش قالب بندی نیازی به شمع بندی نمیباشد. به منظور انجام عملیات قالب بندی در ناحیه زیر سقف، قالبهای چوبی به کمک چهارتراش و گوههای چوبی که در داخل جان تیرهای اصلی و فرعی جاسازی و به زیر بال بالایی تیرها مهار میشوند.
آرماتوربندی :
پروفیل ناودانی (UNP) به فواصل حداکثر ۵۰cm و با طول هر ناودانی ۵cm روی بال فوقانی پلها (باربر) جوش میشود که اتصال شبکه میلگرد (که معمولا پیشساخته است) بر روی این ناودانیها صورت میپذیرد.
شبکههای میلگرد این سقف امروزه بصورت پیش ساخته به بازار عرضه میشوند. ساخت شبکه در کارخانه با استفاده از جوش نقطهای توسط ماشین آلات اتوماتیک به جای جوشکاری دستی ساخته میشود. قطر میلگرد شبکه پیش ساخته حداقل ۱۰mm در نظر گرفته میشود .
پس از اجرای کامل شبکه روی سقف و کنترل اتصالات شبکه عمل بتن ریزی روی سقف آغاز میگردد. بتن مورد استفاده، با عیار kg/m3 350 میباشد، حداقل ضخامت بتن پوشش سقف ۸cm میباشد.
قالب برداری :
عمل باز نمودن قالبها پس از گیرش بتن روی سقف با نظر دستگاه نظارت صورت میگیرد. به دلیل نمایان بودن تیرهای فرعی پوشش زیر سقف از، سقف کاذب به منظور ایجاد سقفی مسطح استفاده میگردد.
سقف کامپوزیت عرشه فولادی
سقف کامپوزیت عرشه فولادی یکی از روش های نوین هجرای سازه می باشد که امروزه طرفداران بسیار زیادی در دنیا دارد.
سقف عرشه فولادی با ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای شکل آجدار بدون استفاده از میلگرد و حذف قالب بندی اجرا می شود.وزن این سقف نسبت به سقف های مشابه حدود۳۰ تا ۶۰ درصدکمتر می باشد و سرعت اجرای این سقف حدود۱۲ برابر بیشتر از سقف های معمولی مانند دال بتنی و تیرچه بلوک می باشد.
[/box]
جهت دانلود محتوا باید عضو ویژه شوید. جهت عضویت ویژه اینجا کلیک کنید
منبع : تحریریه فایل سیویل