مقاله تحلیل خرابی پیشرونده در ساختمان های بتن آرمه با پلان L شکل
یکی از مهم ترین مسائل سازه ای در پدافند غیرعامل بحث خرابی پیشرونده می باشد. خرابی پیشرونده زمانی اتفاق می افتد که در اثر انهدام ناگهانی عضو سازه ای در اثر حوادث عمدی، نظامی، تروریستی، حوادث غیرمترقبه نظیر زلزله یا خطاهای اجرائی خرابی به اعضای مجاور انتشار یافته و بدنبال گسترش خرابی به صورت زنجیره ای باعث خرابی بخشی از سازه یا کل سازه می گردد.
مقدمه مقاله خرابی پیشرونده در ساختمان های بتن آرمه
بیش از ۵۰ سال از زمان وارد شدن عبارت خرابی یا گسیختگی پیشرونده به ادبیات طراحی سازه ای نمی گذرد. بحث خرابی پیشرونده از سال ۱۹۶۸ میلادی به دنبال حادثه ساختمان رونان پوینت در انگلستان شروع شده است.
ساختمان مذکور یک ساختمان ۲۲ طبقه متشکل از قطعات پیش ساخته کف و دیوارهای غیر مسلح باربر بود که در اثر انفجار گاز در یکی از گوشه های طبقه هجدهم آن دیوار باربر جلوئی ساختمان در این طبقه منهدم و درنتیجه تکیه گاه طبقات بالائی حذف و بدلیل عدم پیوستگی در بین اعضای باربر ، این طبقات روی طبقات پائین افتاده و تخریب گردید.
حمله تروریستی به ساختمان فدرال مورا در سال ۱۹۹۵ که منجر به تخریب کلی در بخش وسیعی از ساختمان شد، نمونه دیگری از تخریب در اثر خرابی پیشرونده را در برابر جامعه مهندسی و محققین قرار داد تا اینکه به دنبال حوادث تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی و ساختمان تجارت جهانی هفت در نیویورک و همچنین بخشی از ساختمان پنتاگون در واشنگتن بحث خرابی پیشرونده به اوج خود رسید.
این سه اتفاق شاید در نگاه اول متفاوت به نظر برسند، اما در واقع هرسه یک وجه تشابه دارند و آن این که در حالت کلی، حذف یک یا چند عضو اولیه منجر به تخریب تمام یا قسمت بزرگی از سازه شده است. نسبت خرابی نهایی به خرابی اولیه زیاد بوده و ایجاد خرابی موضعی در سازه می تواند منجر به خرابی پیشرونده در کل سازه یا قسمت بزرگی از آن شود.
جهت دانلود این مقاله به لینک زیر مرجعه فرمایید .
جهت دانلود محتوا باید عضو ویژه شوید. جهت عضویت ویژه اینجا کلیک کنید
منبع : تحریریه فایل سیویل