پیشگفتار قاب های بتن مسلح تحت بار لرزه ای
با توجه به خسارات و تلفات ناشی از زلزله در کشورهای زلزله خیز و با توجه به نتایج آزمایشات انجام شده و بررسی و مطالعه ساختمان های خسارت دیده از بارهای متناوب زلزله، مشاهده می گردد که اتصالات، ضعیف ترین و آسیب پذیر ترین قسمت سازه های بتنی در مقابل بار های ناشی از زلزله هستند. بنابراین لازم است بررسی های بیشتری در مورد اتصالات سازه های بتنی صورت گیرد . این موضوع در کشورهای زلزله خیز از جمله ایران اهمیت بیشتری پیدا می کند.
زلزله یک واقعیت زندگی در ایران است، مردم باید زندگی با زلزله را بیاموزند . زلزله یک پدیده طبیعی است، طراحان بایستی با سلاحی مجهزتر برای مقابله با این پدیده طبیعی برخیزند. اتصالات در مقاومت ساختمان های بتنی در برابر بارهای متناوب زلزله نقش بسیار مهمی بازی می کنند و لازم است بهای بیشتری به اتصالات داده شود و طراحان متعهد در طراحی ساختمانها توجه خاصی به این مسئله مبذول دارند. در این تحقیق سعی شده رفتار اتصالات و نیازهای لازم جهت مقابله با زلزله در اتصالات به زبانی نو و ساده به اختصار بررسی شود. امید است این تحقیق بتواند قدمی راهگشا باشد تا در آینده بتوانیم قربانیان ناشی از زلزله را به حداقل ممکن برسانیم.
انتظارات از یک اتصال
در طراحی سازه های بتن آرمه با اتصالات صلب، فرض بر گیرداری کامل اعضا در محل اتصالات است. اینگونه اتصالات وظیفه انتقال کامل تمامی لنگرهای خمشی، پیچشی و نیروهای محوری و برشی بین اعضا متصل بهم را عهده دارند. بوجود آمدن تغییر شکلهای جزئی در محل اتصال باعث می شود که این وظیفه بطور کامل انجام نگردد. اتصال تیر – ستون در بین انواع اتصالات دیگر در قابهای بتن مسلح حائز اهمیت خاصی است . چونکه ابعاد اتصال بسیار کوچک است در حالیکه لنگرهای منفی ماکزیمم و نیروهای برشی ماکزیمم در همین محل اتفاق می افتند و لذا تراکم آرماتور گذاری فوق العاده زیاد می شود.
در اتصالات کناری تیر- ستون به این دلیل که آرماتورهای تیر باید در این ناحیه مهار و قطع گردند، بر خلاف اتصالات تیر – ستونهای میانی که در آنها آرماتورهای تیر را می توان بطور ممتد از داخل اتصال عبور داد، با مسئله ای حادتر مواجه می شویم . در سازه های بتن مسلح پیش ساخته بدلیل اینکه آرماتورهای ستون در ناحیه اتصال قطع می گردند مشکل دیگری نیز بر مشکلات فوق الذکر اضافه می گردد.
بطور خلاصه مشکل عمده ای که اتصال تیر به ستون را از سایر اتصالات (دیوار به سقف، ستون به دال و غیره) متمایز می کند، اینست که ناحیه تقاطع تیر به ستون کوچک است و تعبیه حجم زیاد آرماتور مشکل.
جهت دانلود محتوا باید عضو ویژه شوید. جهت عضویت ویژه اینجا کلیک کنید
منبع : تحریریه فایل سیویل