چکیده کتاب اصول مهندسی خط راه آهن محمد زاده
در فصل اول کتاب به ارتقا و پیشرفت خطوط ریلی طی ۲۰۰ سال اخیر پرداخته می شود. چگونگی پیدایش و شکل گیری اولیه خطوط ریلی در فصل ۲ مورد بررسی قرار می گیرد. ارتقا و پیدایش قطعات مختلف خط نیز در فصل ۳ کتاب ارائه خواهد شد.
عملکرد اصلی یک حط ایجاد سطح حرکتی بادوام، پایدار و مسطح جهت عبور قطارها می باشد. در کنار این موضوع وظیفه توزیع و تقلیل تنش های بزرگ ناشی از عبور چرخ به میزان قابل تحمل توسط بستر را نیز عهده دار می باشد.
عموما خطوط اصلی راه آهن از سه جزء اصلی مطابق شکل ۱ تشکیل می شوند.
ظرفیت باربری و دوام بلند مدت سازه خط بستگی به نحوه تعامل و پاسخ زیرسازی و روسازی خط تحت بار متحرک قطار و اثرات محیطی (مانند باران، بحزندگی، تغییرات درجه حرارت و غیره). دارد خطوط ریلی در ابتدا با سعی و خطا به عملکرد مورد انتظار دست یافتند. با افزایش وزن واگن ها و لکوموتیوها و اعمال صدمه قابل توجه به سازه خطوط موجود، شرکت های ریلی اقدام به افزایش سطح مقطع ریل و تراورس و افزایش عمق بالاست نمودند. افزایش مشخصات مقاومتی اجزای خط تا کاهش نرخ زوال خط به میزان قابل قبول، ادامه یافت.
به تبع آن با افزایش مجدد وزن واگن ها و لکوموتیوها، عکس العمل مشابه دست اندرکاران صنعت حمل و نقل ریلی را در پی داشت. روند افزایش بار محوری و سرعت آلات ناقله ریلی و افزایش مشخصات مقاومتی اجزای خن تا امروز نیز، ادامه دارد. نمایی از سطح مقطع یک مدیر تک خطه بالاست مند اول در خطوط امروزی در شکل ۲ نمایش داده شده است.
فاقد لینک دانلود